top of page
  • Obrázek autoraFilip Karda

Moje žena se DĚSILA párové terapie!

Aktualizováno: 23. 9. 2022

Už jako dítě jsem chodil na psychoterapii. Nevnímám ji jako sprosté slovo, ale jako přirozenou součást mé péče. K zubaři jdu jednou za půl roku na prohlídku a mezitím se starám o svoje zuby svědomitě. Ale někdy se stane, že se kaz objeví a já jdu za zubařem, aby mi s tím pomohl. Podobně vnímám psychoterapii. Jelikož moje žena nesdílela stejný pohled, tak moje žádost a nabídka, abychom šli spolu na párovou terapii, pro ni byla DĚSIVÁ.


Jdeme na párovou terapii = máme problém, který nejde vyřešit, náš vztah je v troskách atd.! Jenže k zubaři taky nejdu až ve chvíli, když mám vypadané všechny zuby. To už je pozdě. A tak po roce společného debatování jsme to zkusili. A.... bylo to SUPER! Ve chvíli, kdy jsem si říkal, že už tam možná nemusíme, moje žena byla ta, která říkala, že by si to někdy ráda zopakovala (měli jsem celkem 4 sezení).


Jak žít spolu? Stále zkoumáme s láskou. Zároveň jsem si kladl otázku. Mohl bych pro to udělat i něco jiného než jít na párovou terapii, a přitom rozvíjet náš vztah společně, bádat, učit se, zkoušet a poznávat se? Jasně, můžeme jít na společnou večeři nebo si obecně tzv. udělat na sebe čas. Ale já chci víc, hledat, jak předcházet tomu, abych musel k zubaři s problémem. Třeba tím že jdu jednou za čas na „dentální hygienu“.

A tím se dostávám k tomu, co můžete vidět na našich stránkách. Společně s kamarádem Yakeenem, který je párovým terapeutem, jsme dali dohromady osobnostní kurzy pro páry. On dodává svoje zkušenosti z terapie, já dodávám svoje zkušenosti z improvizace a divadla obecně. Spojujeme tyto světy dohromady a vzniká tak bezpečný prostor pro hravé poznávání a učení.


Ať už vás to zaujalo nebo ne, můžete se mrknout na stránky a třeba mi do komentáře na Facebook napsat, co si o tom myslíte viz: Facebook Jak žít spolu?

Text Filip lektor Jak žít spolu?


Foto účastníků kurzu Jak spolu mluvit?


178 zobrazení
bottom of page